Umetnost ćaskanja

Postoje oni  bitni razgovori, ali i oni mali, slatki. Naučite kako da uživate u ležernim opuštajućim pričama… Možda ćete pronaći i nove prijatelje ili srodnu dušu?

Kako ulazimo u novu sezonu, jasno nam je da nas čeka toliko novosti: novi projekti, novi sastanci, nove mogućnosti… Sve to prati i činjenica da nas čeka toliko novih poznanstva. Ako vam se stomak grči i na samu pomisao na te “otvarajuće razgovore”, na pravom ste mestu. I ta usputna poznantsva vam mogu doneti zanimljive informacije i saznanja koja vam zaista mogu obogatiti život. Pravda za ćaskanje!

1. Pošto utvrdite generalije, budite kreativni

Posle nekoiko osnovnih pitanja, trudite se da sagovornicima postavljate interesantna pitanja kakva i sami priželjkujete da vas neko pita. Na primer, čega se najrađe sećaju iz svog detinjstva? Započnite sa nečim što izaziva prijatne emocije i dopustite da se razgovor nastavi prirodno.

2.Budite iskreni

Neverovatno je lako da se danas osetite kao da ste “diskonektovani”, ili da vas niko ne razume. Iskrenost od nas zahteva da usporimo. Naše misli zahtevaju prostor kako bi se verbalizovale. Ako vas neko pita kako ste proveli dan, posmatrajte to pitanje kao dar. Ukoliko iskreno podelite vaše misli, konverzacija koja će uslediti može da promeni vaš dan, nedelju, ili čak mesec. Bilo da je to zbog novog prijateljstva, ili zbog jedinstvenog pogleda na situaciju koji ste dobili, iskrenost je polje koje ostavlja dosta prostora za svežu perpsektivu. Prigrlite to.

3.Slušajte

Tajna popularnih ljudi jeste njihova sposobonost da ponekad budu tihi i da zaista saslušaju svoje sagovornike. Umetnost ćaskanje leži u tome da budemo zaista prisutni. Ukoliko razmišljate šta sledeće reći kako biste ispunili eventualnu tišinu, momentalno gubite nit. Ne planirajte, učestvujte.

4.Fokusirajte se na neverbalnu komunikaciju

To nekada može biti jednako važno, koliko i same reči. Vaš govor tela bi trebalo da bude otvoren, poželjno je da se okrenuti ka sagovorniku i da ostvarujete kontakt očima. Prijateljskim stavom učinićete da se svi oko vas osećaju sigurno. Obratite pažnju da nekada govorom tela poručujemo mnogo više nego što smo svesni.

5.Budite strpljivi

Ovo nije sprint trka, nema potrebe da izbacujete pitanje za pitanjem, da pitate ono što mislite da neko želi da bude pitan, na taj način samo ćete uskočiti u anksioznost. Ponekad je bitnije od toga da nastavite razgovor, da zastanete. Ukratko, ćaskanje može biti odlična prilika da se zaista konektujete sa nekim. Zapamtite sve velike stvari započinju malim koracima. Nekada jedan razgovor može dovesti do sledećeg, a to nećete saznati dok se ne prepustite ugodnom prvom razgovoru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *