Vodič za savršen piknik

Ključna reč je – piknik. Uživanje na vazduhu, sa prijateljima uz zalogajčiće i penušavo vino je nešto što neizostavno morate upisati u svoju agendu za leto 2017!

photo: Sonja Lazukić

Stigli su oni dani bez kraja.

Topli. Topli. Topli!

Topimo se. Obaveze se tope. Sva ta obećanja o odgovornosti i odraslosti… Nestaju kao šećerna vuna. Ostaje samo slatka blistava izmaglica sreće.

Zato sada samo crvena olovka. Samo vredno precrtavanje dana u kalendaru do odmora.
Aj da gledamo u grane i nebo. Naopačke. Iz trave, sa peska, nekako i nije važno. Ali, može i ta plaža. Sa prugastim suncobranima u šmekerski narandžastoj i plavoj. Pa život u ligeštulu da se dešava, kao muzička podloga huk talasa. Na prime time programu samo posvećeno gledanje zalaska. U vrelim letnjim mesecima ne morate mnogo da nas nagovarate, dokoličarićemo, hoćemo.

Zato danas letnju dokolicu nadograđujemo. Misao je jedna: piknik. Misija: okupiti prijatelje, uživati u slasnim zalogajima, glasno se kucati čašama proseka. Pojedite tu jagodu i sir, što da ne. Poenta je uživati, freestyle. Bez puno pravila. I stvarno nije bitno da li je u pitanju grad, selo, ili obala. Reka, ili more, još je manje važno. Bitno je da ovaj prelepi ritual vratimo u letnje rečnike. Piknik šara sada stanuje na najpoženijim modnim komadima, zašto onda ne bismo ponosno pošetali te razigrane crvene kockice?
Pronađite svoju livadu, parkirajte se pod omiljeno drvo. Izujute se. Živite bosi. I prkosno uzvratite na začuđene poglede. Svi oni koji zagledaju, pojma nemaju šta propuštaju. Najdraži prijatelji, papirni tanjiri (pa i pokoji mrav, koga briga) i piknik na travi su savršena jednačina. Nema nepoznate.

Rezultat je uvek perfektan provod!

Ako nama ne verujete, upoznaćemo vas sa tri sjajna koncepta u regionu. Oni neguju ideju da je druženje osnovna premisa, a cilj su događaji ispunjeni smehom. Njihove večere su već legendarne, ali brojčano limitirane, budite brzi rezervišite svoje mesto na vreme, ili se jednostavno inspirišite njihovim entuzijazmom i probajte da rekreirate sve to u kućnoj radinosti. Predstavljamo vam naše favorite.

GOZBA

photo: Sonja Lazukić

Možda i prvi ovakav koncept u našem regionu. Počelo je od Perkovog salaša, preko Lalicine višnje u u Bačkom Petrovcu, stare Ciglane i Čortanovaca, a stiglo se i do samog srca Istre. Domaće food i lifestyle blogerke u praksi su dokazale da lako mogu da se nose sa ambicioznim Pinterest fotkama i da uz maštu i pravu dozu prilagođavanja našem podneblju i mi možemo to živeti. Nevena, Ivana, Sonja i ekipa su sa svakom novom Gozbom pomerale granice naših očekivanja. Čas su organizovale piknike na travi sa belim lampionima i malenim zastavicama, čas ozbiljne večere u napuštenoj ciglani, a onda i fantastičan obed u vinogradu u poznu jesen. Uvek se traži mesto više, a dobar provod i razneženi osmeh na usnama danima posle su zagarantovani. Osmislite svoju verziju mini Gozbe i pratite postulate ovih kreativnih devojaka, pre svega bitno je da se zabavite, a zatim i da iskušate sopstvene granice kada su u pitanju gastronomija i dekoracija. Na njihovim blogovima pronaćićete pregršt ideja (klik, klik, klik), ostaje vam samo da podelite zadatke i uhvatite ono najbolje od leta.

TAJNA VEČERA BY FILIPA SORKO

photo: Tomislav Šilovinac

Prošle godine je susedna Hrvatska dobila svoju varijaciju na temu večera na neočekivanim mestima. Filipa Sorko, javnosti poznata kao pobednica TV emisije “3,2,1 kuhaj” je u oktobru organizovala prvu tajnu večeru u Osijeku. Princip je sledeći: svaka od večera je tematska, a gosti se okupljaju na ulici odakle ih preuzima vodič i vodi do odabrane lokacije. Misterija je u ovom slučaju pravi začin. Glamurozna holivudska večera je bila favorit, sve do aprilske tajne večere ponovo organizovane u Osijeku, ali ovog puta u gradskoj biblioteci. Svi gosti su sa sobom na večeru nosili jednu svoju staru, pročitanu knjigu, zatim su knjigu prosleđivali osobi čije ime su izvukli na kartici. Šta kažete za taj conversation starter? Sjajno, zar ne? Neka vam ovo bude inspiracija za širenje kruga prijatelja, piknik je super ideja, ali dodajte da svako mora da dovede poznanika koga do sada niste upoznali. Rizikujte. To može da se pretvori u pravi san letnje noći!

photo: Tomislav Šilovinac

D BLOG & D PIKNIK

photo: Borko Vukosav

Ovo je najmlađi projekat od ovde predstavljenih, ali neverovatno šarmantan i drag. D blog je novo online mesto gde možete čitati o enterijerima i dizajnu, Boba Blašković kroz trendove vodi sigurno i nepretenciozno. Ideja je da kroz male životne epizode i priče ponude inspiraciju za život. Baš tako, najšire moguće. Boba i njene saradnice su krajem ovog proleća organizovale svoj prvi izlet u prirodu. I to su sve podigle na novi nivo, u bukvalnom smislu! Njihova lokacija bila je kućica na drvetu. Drvetu? O da, upravo! Proplanak, jednostavno posuđe, mnogo poljskog cveća, lagani zalogaji, udobni jastučići i devojke okupljene oko starog drvenog stola… Rađa vam se ideja? Već ste na Googlu? Pa, naravno! Istražite ponudu kuća na selu koje se iznajmljuju po pristupačnim cenama. Još idealnije, posudite ključeve od prijatelja. Dovoljno je da ukradete jedan dan, bukirate i šerujete lokaciju, Google navigacija će uraditi ostalo. Ponekad vam je potrebno i da se fizički izmestite iz naporne svakodnevnice, ne gubite to iz vida.

photo: Borko Vukosav

 

Save

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *