Kako izabrati savršenu temperaturu za pranje veša?

U našem serijalu malih saveta pronaćićete sve što ste želeli da znate o održavanju veša, a niste imali koga da pitate…

photo: Averie Woodard

Sveti gral? Brzo, efikasno i praktično rešenje koje pomaže u svakodnevnoj borbi protiv mrlja i pruža savršene rezultate nakon pranja veša?! Ne tražite dalje.

Imamo jednostavan odgovor na ovo naizgled komplikovano pitanje, novi Persil 360° Complete Clean gel za pranje veša “radi” na nekoliko polja: otklanja fleke (da, i one najupornije), pruža savršenu čistoću i ostavlja odeću obavijenu finim mirisom, koji bez dileme asocira na – čisto!

Kad ste “naoružani” deterdžentom sa kojim su odlični rezultati zagarantovani, ostaje vam da pratite samo nekoliko lakih pravila, kako biste bili sigurni da neće biti neprijatnih iznenađenja u momentu kada otvorite bubanj veš mašine.

Savremeni deterdženti su moćni i na niskim temperaturama, čime vam štede i vreme i novac, ali hajde da se prisetimo osnovnih pravila.

Kada bi trebalo da koristite vruću vodu za pranje?

Iako deluje da što je viša temperatura, to će srećniji (i čistiji) veš biti, to nije uvek tako. Neke od tkanina posle kruga u vreloj vodi se sakupljaju, esktremno se gužvaju i gube na intenzitetu boja. Delikatni materijali ne podnose baš dobro vrelinu.

Kada bi trebalo da koristite toplu vodu za pranje?

Većina ljudi se odlučuje za upravo ovu opciju. Topla voda je baš to što joj ime kaže, miks vrele i hladne vode. Novije mašine obično mešaju vodu u odnosu 60 prema 40% u korist vrele. Topla voda je najbolji izbor za otporne tkanine kao što je džins.

Kad bi trebalo da koristite hladnu vodu za pranje?

Odličan je izbor za delikatne tkanine, kao i one gde je na etiketi jasno navedeno da taj komad treba prati u hladnoj vodi. Takođe, ovo je najbolje rešenje za odeću svetlih boja, za koju postoji mogućnost da na višoj temperaturi izbledi. Ukoliko su odevni predmeti zaprljani, jednostavno pre pranja tretirajte fleke, a zatim pustite mašinu da radi na opciji Cold.

 

3 PRAVILA HLADNE VODE

Čitajte etikete

Znamo da vam je prvi impuls da isečete dugačke etikete koje vas žuljaju, ali zadržite onu sa uputstvima za pranje i peglanje. Ako to nije opcija, možda je rešenje da etikete fotografišete pre nego što ih isečete? To će biti najčudniji album u vašem telefonu, ali tako ćete zaboraviti šta je to skupljanje u pranju. Ako niste preterano pažljlivi, dobra ideja je da pročitate etikete pre kupovine. Koliko god bio lep odevni predmet, ako ga nećete nositi zbog prekomplikovane nege, preskočite shopping.

Dve reči: tretiranje fleka

Odvojite par minuta i pozabavite se flekama pre nego što ubacite odeću u bubanj. Iako hladna voda nije zicer rešenje kada tretirate fleke, upravo ona može spasiti vaš omiljeni odevni predmet i produžiti mu životni vek. Budite strpljivi, cilj je da vaša odeća bude i čista i neoštećena. Ukoliko natopite fleku pre pranja, velika je verovatnoća da će ona nestati.

Natapanje

Ako je na etiketi navedeno da bi trebalo prati komad hladnom vodom, pre pranja ga potopite. U zavisnosti nivoa uprljanosti možete potopiti odeću od nekoliko minuta, sve do cele noći. Ključ je u strpljenju.

 

BONUS – zlatno pravilo

Život se sastoji iz malih trikova, zašto ne biste i vi krenuli prečicom? Ukoliko pravilno odaberete deterdžent umnogom ćete skratiti muke sa čišćenjem veša. Uz Persil 360⁰ complete clean možete biti sigurni da će odeća biti savršeno čista, a tkanine očuvane na svim temperaturama. Šta to u praksi znači? Da imate više vremena da se zabavite na sajtu nadjivremezasebe.rs, šta kažete da pročitate naš tekst 17 načina kako zaboraviti na dosadu?

 

Save

Save

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *