Dnevnik srpske domaćice, Mirjana Bobić Mojsilović

Ovaj roman, objavljen 2010. godine smarta se jedinim od najvećih srpskih bestselera u poslednjih pedeset godina

 

O čemu se tu radi?

Kada se povežu nazivi svih poglavlja dobijamo sledeću tvorevinu: zovem se Anđelka, imam plave oči, visoka sam 168 cm, ne pijem, nisam glupača, veoma sam osećajna, prijatne sam spoljašnosti, verujem u Boga, volim sve što vole mladi, ja sam žena bez obaveza, čuvena sam domaćica, volim putovanja, omiljena sam u društvu, odlično kuvam, volim sve ljude, zdrava sam i znam da čuvam tajnu. To je duhovito i potresno svedočenje glavne junakinje Anđelke o srećnom detinjstvu u Titovoj Jugoslaviji, zbunjenoj mladosti osamdesetih, otkrivanju političkih strasti devedesetih i bolnom trežnjenju posle bombardovanja.

 

Faktor zabave?

Smejaćete se, ali ćete se i zamisliti. Od 2010. godine, do sada, ovaj roman je doživeo više od 50 izdanja i preveden je na italijanski, francuski i slovenački jezik. Zanimljivo je da je posle promocije autorka sama raznosila primerke po knjižarama u kineskom cegeru na tufne, a u ovom, novom Laguninom reizdanju roman je smešten među crveno-bele tufne. Uverićete se da je život čudo i da je ponekad okej zastati i pogledati unazad.

Kad čitati?

Kad ostanete sami kod kuće. Kad se osećate nostalgično i pomalo setno. Kad natočite čašu fino ohlađenog belog vina. Kad vam se priča sa prijateljicom. Tada prigrlite ovaj roman i upoznajte Anđelku. Upoznajući nju, sigurno ćete otkriti i neke nove stvari o sebi.

Save

Save

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *