Čovek po imenu Uve, Fredrik Bakman

Najbolja preporuka za knjigu švedskog pisva Frederika Backmana Čovek po imenu Uve jeste činjenica da se do sada prodato više od 3 miliona primeraka širom sveta

O čemu se radi?

Svi mi poznajemo (bar) jednog Uvea. Starijeg pedantnog komšiju, koji sva dešavanja u kraju drži u malom prstu. On je džangrizalo – jedan od onih koji upiru prstom u ljude koji mu se ne dopadaju kao da su provalnici zatečeni pod njegovim prozorom. Svakog jutra Uve ide u inspekciju po naselju u kom živi. Premešta bicikle i proverava da li je đubre pravilno razvrstano – iako je već nekoliko godina prošlo otkako je razrešen dužnosti predsednika kućnog saveta. Ili otkako je „izvršen prevrat“, kako on govori o tome. Ljudi ga zovu „ogorčenim komšijom iz pakla“. Ali zar Uve mora da bude ogorčen samo zbog toga što ne šeta okolo sa osmehom zalepljenim na lice? Međutim, iza njegove mrzovolje i pedanterije skriva se jedna priča i mnogo tuge… I tako, kada komšije koje se useljavaju u susednu kuću jednog novembarskog dana slučajno unište Uveovo poštansko sanduče, iznenada počinje topla priča o odrpanim mačkama, neočekivanom prijateljstvu i drevnoj veštini vožnje auta sa prikolicom. Priča koja će suštinski promeniti jednog čoveka i jedno udruženje stanara.

Faktor zabave?

Ova knjiga je definicija šarma. Smejaćete se, a zatim diskretno obrisati suzu u krajičku oka. Mladi Frederik, bloger i kolumnista, sjajno je dočarao lik džangrizala Uvea i prikazao ga u nekoliko slojeva, čitaoci su se zaljubili u ovu toplu ljudsku priču, a bez sumnje posle čitanja ćete se i vi priključiti tom klubu.

Kad čitati?

Kad izgubite veru u ljudski rod. Kad se nađete u sred niza dana haosa, kad vam se čini da ništa nema smisla. Udobno se smestite sa svojom knjigom plavih korica i prepustite se priči koja će držati vašu pažnju. Pošto završite ovaj roman dajte šansu i istoimenom filmu iz 2016. godine.

Save

Save

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *