Better you: 01

Zamenite postojanje na internetu učenjem i sticanjem novih veština. Odlučite već danas i izdvojte deo vremena za online edukaciju, višestruko će vam se vratiti

 

Svakog meseca bićemo vaš vodič kroz zamršeni svet interneta, u okviru rubrike Better You, fokusiraćemo se na to kako da izvučete ono najbolje za sebe. Skratite vreme besciljnog skrolovanja i posvetite se sticanju novih veština. Fantastični kursevi i knjige su udaljeni samo klik od vas, pođimo!

 

ART BIBLIOTEKA

Još od 2012. godine tim njujorškog muzeja Guggenheim radi na digitalizaciji kataloga i knjiga o umetnosti. Sada su stigli do brojke od 205 knjiga koje su dostupne online i to ne samo za čitanje, već svaku besplatno možete downloadovati u PDF ili ePub formatu.

Ako ste ikada posetili muzej na Petoj Aveniji znate koliko truda i rada ova institucija ulaže u očuvanje i prezentaciju moderne umetnosti. Dostupno je više od 200 naslova, Vincent van Gogh, Picasso, Kandinsky, Pollock…

Odakle početi? Možda je najbolja ideja da počnete od knjiga koje se bave samim Guggenheim muzejom? Jednostavno na download listu stavite publikaciju Guggenheim Museum A to Z, ili prelistajte obimni katalog Masterpieces from the Guggenheim collection: from Picasso to Pollock. Većina naslova zapravo pripada grupi retkih knjiga koje se više ne štampaju.

The Metropolitan Museum of Art je početkom godine, takođe izazvao opšte oduševljenje, deo muzejske kolekcije u potpunosti je dostupan online. Zahvaljujući Open Access Policy odredbi, dela možete downloadovati, proučavati, štampati, koristiti u komercijalne svrhe – šta god vam padne na pamet.  Nema više izgovora,odvojite popodne za sebe, i virtualno “prošetajte” njujorškim muzejima. Lep provod!

Cena: besplatno

photo: Annie Spratt

BON DIA! GUTEN TAG! こんにちは!

Voleli biste da naučite još jedan jezik, ali dovoljno je samo da pomislite na učionicu, usklađivanje termina sa poslom i domaćih zadataka da momentalno odustanete… Razumemo u potpunosti i klimamo glavom, potpuno legitimni izgovori.

Ipak, kako menjamo print tabletima, sve je više onih koji odustaju od udžbenika za učenje jezika i odlučuju se za učenje u pokretu. Zašto se i vi ne biste pridružili tom plemenu?

Sigurno ste do sada čuli za aplikaciju Duolingo, a da li ste je instalirali? Obavezno to učinite ovog leta. Radi se o aplikaciji koja je dizajnirana u maniru igrice, učite po nivoima, a za dobro obavljene zadatke dobijate i bonus nagrade. Aplikacija ima već 170 miliona korisnika širom sveta i nudi učenje čak 20 jezika, od španskog, preko vijetnamskog, sve do turskog.

Izaberite jezik i odvojte sat vremena dnevno, uz zabavan interfejs to će vam proleteti. Ako otkrijete da vam ide bolje nego što ste zamišljali, ni odlazak u školu jezika vam neće pasti teško, a tek kad počnete da razmišljate o putovanju na kome biste utvrdili gradivo…

Nemamo šta da dodamo osim: srećan put!

Cena: besplatno

photo: Lauren Mancke

NOVE VEŠTINE

Puno je sajtova koji nude video tutorijale, od onih koji su besplatno dostupni preko Youtubea, sve do onih usko specijalizovanih. A šta ako tražite kurseve koje drže stručnjaci iz oblasti dizajna, fotografije, marketinga, digitala? I još pride želite da sve to bude lepo snimljeno, razumljivo objašnjeno, a idealno bi bilo da predavače već znate sa mreže… Tako su razmišljali i osnivači sajta Skillshare, koji su sve ovo ponudili u paketu.

Svako može postati njihov predavač, a da bi bio deo Skillshare zajednice mora ispoštovati smernice koje sajt daje. Za razliku od real lifea gde profesori konstantno ocenjuju polaznike, ovde je situacija potpuno suprotna. Najbolje ocenjeni predavači koji imaju najveći broj zadovoljnih polaznika su istaknuti. Pre nego se odlučite za neki kurs, možete videti komentare polaznika, kao i odslušati uvodni čas.

Cena: 12 dolara mesečno za premium sadržaj. Postoje i besplatni kursevi, a takođe su česte i promo ponude, tako da možete dobiti i do 2 meseca besplatnog pristupa, dovoljno je da se prijavite na newsletter.

Save

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *