7 načina da se ponovo zaljubite u svoj posao

Lenji letnji meseci su idealni da razmislite šta želite nove poslovne godine, uz naše odlične savete, ovog puta odigraćete pametnije

Kraj leta je idealan momenat da se na kratko zaustavite i da, dok uživate u slobodnom vremenu, počnete da radite na pripremama za novu poslovnu godinu. Ne dozvolite sebi da pravo na nos uletite u ofis, ovog puta odigrajte pametnije.
Da li možete da se setite tog trenutka kada ste izabrali svoju buduću karijeru? Te iskre, ideje i želje?
Vrlo je moguće da ste tokom godina izgubili žar, ali ne brinite, sasvim je realno da se “odljubite” i kad je poslovna arena u pitanju. Zapravo, možemo to lako uporediti sa vezama! Na početku je sve novo i uzbudljivo, pomalo i bajkovito. Sve što vidimo se vrline, a pred manama svesno zatvaramo oči. Ukoliko niste pažljivi, može vam se dogoditi da kako vreme prolazi uzbuđenje izbledi i sve pređe u monotoniju i rutinu.
Po Gallup istraživanju iz 2015. godine samo 32% ljudi je i dalje zaljubljeno u svoj posao, što znači da je većina nas u suprotnoj fazi. Umesto da dignete ruke od svega, zašto se na trenutak ne biste vratili na početak i ponovo podgrejali stari plam?
Pratite naše savete.

1. NAUČITE NEŠTO NOVO

Dosada ulazi u naše živote onog trenutka kada savladamo sve što se od nas zahteva, kad “masterirate” poslovne zadatke automatski prelazite na autopilot vožnju. Nikad nemojte odustati od svoje urođene radonalosti, pokušajte da nađete novi kurs srodan vašoj struci, ili preuzmite nove odgovornosti na poslu. Ukoliko radite u većoj kompaniji postoji šansa da zadržite istu poziciju, ali da se priključite drugom timu, ili drugom projektu. Zapamtite, promene su dobre, a izazovi su tu, kako biste ovladali novim veštinama.

Photo: Rawpixel

 

2.MALE PROMENE

Ponekad je dovoljno da promenite samo par sitnica kako biste poboljšali svoj skor na poslu. Ako stojite u mestu, svaki pokret može prekinuti dosadnu rutinu. I kad kažemo male, to zaista i mislimo. Od sređivanja radnog stola, sve do premeštanja u prostoru kancelarije.

3. PAUZIRAJTE

Ne šalimo se. Ponekad počnemo da preziremo svoj posao zbog sagorevanja usled nagomilanih obaveza. Kako biste sprečili da vas preuzme iznurenost i apatija, obavezno pravite male pauze tokom dana, kako biste prošetali i razbistrili misli. Takođe mislimo i na regularan odmor, ne dopustite da vam se gomilaju slobodni dani, iskoristite ih za vikend beg. Ne dozvolite da vas preuzmu strah i paranoja, da verovatno ćete završiti sav planirani posao, i ne neće vas zameniti dok ste na ručku.

Photo: Andrew Neel

4. ISKORISTITE SVE ŠTO VAM ŽIVOT PRUŽA

A šta vam to pruža? Dok ste na razgovoru na posao jedini cilj je da se “prodate” budućem poslodavcu i sigurno u prvim mesecima nećete imati potrebu da se raspitate (i iskoristite) šta vam kompanija dodatno obezbeđuje. Negde postoji opcija korišćenja većeg broja slobodnih dana, negde možete dobiti članstvo u teretanu po izboru, negde kompanija obezbeđuje zanimljive edukacije za zainteresovane. Pravac u HR sektor!

5. ZAPOČNITE POSAO “SA STRANE”

Ništa vam ne može jasnije pokazati da li je trava stvarno zelenija na drugoj strani od upuštanja u malu preduzetničku avanturu. Ukoliko vam dobro krene vaš hobi može postati full time posao, a u suprotnom možete uvideti koliko vam zapravo prija sistem i uređeno poslovno okruženje.

Photo: Rawpixel

6. ZAŠTO?

Čim vas obuzme rutina svakodnevnice nekako vam sam razlog zašto vi zapravo idete na taj posao ispari iz glave. Postoji gomila razloga koji su vas doveli tu gde jeste. Kako biste bili sigurni da ste na pravom mesto dobro bi bilo da budete usaglašeni sa svojim vrednostima. Dok hodate ka poslu, odgovorite sebi na pitanje zašto? Ako je odgovor pozitivan, sa više elana ćete zpočeti novi dan.

7. RADITE ONO ŠTO VOLITE

Ovo baš zvuči onako… Očigledno… Zar ne? Ključ je da dok balansirate poslovne obaveze, razmislite o onima u kojima zaista uživate i osvestite te momente. Zatim pokušajte da ih što češće radite, “trgujte” sa kolegama vi ćete završiti ono što vam dobro ide, u zamenu za zadatke koji vam ne prijaju. Dobra ideja je da poveremeno sa svojim nadređenim popričate o aspektima posla koje volite, na taj način ćete trasirati vaše napredovanje u budućnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *