17 super stvari koje možete raditi kad vam je dosadno

Zaboravite na dosadu! Zabavite i mozak i telo uz naše predloge…

photo: Lionel Gustave

Posao. Stres. (Pre)ugački sastanci. Prekrajanje budžeta. Presipanje. Jurnjava po rasprodajama. Nedeljne nabavke. Sanjarenje o dalekim destinacijama. Dečko. Devojka. Deca. Muž. Žena. Odnesi. Donesi. Prinesi. Dovrši. Završi. Arhiviraj.

Čini se da svakodnevnica melje bez pardona. Ipak, ponekad umemo da se nađemo u onim vakum situacijama, slobodno vreme je iznenada tu, a mi nemamo pojma šta bismo sa njim…

“Dosadno mi je!” vrišti četvorogodišnjak u nama.

Budite hrabri i oštro mu odbrusite: “dosada ne postoji.”

Naime, to je stav doktora Waynea W. Dyera, autora knjige “Your Erroneous Zones” koji tvrdi da je dosada, slično kao i sreća, stvar izbora. Zapravo, Dyer pojašnjava da je dosada samo mutacija prokrastinacije i da rešenje leži u tome da zanimate mozak različitim podsticajima. Ključna reč je kreativnost, koja će se probuditi kad promenite neke od životnih navika i oprobate se u novim stvarima.

Kako vas razmišljanje “pa šta sad pobogu raditi” ne bi dodatno opterećivalo, sastavili smo listu zabavnih aktivnosti kojoj se uvek možete vratiti u trenucima kada ne znate šta biste sa sobom.

Boookmarkujte sada, iskoristite posle.

Nema na čemu 🙂

photo: Russn

 

 1. Bojite!

Sećate se bojanki za odrasle za kojima su svi poludeli? Moramo vam otkriti, ne bez razloga! Bojice u ruke.

 

 1. Operite prozore

Kad ste poslednji put to učinili? Znamo da vam ovaj predlog deluje kao daleko od zabave, ali osim što ćete se osećati sjajno što ste to napokon štiklirali sa liste, mehanički rad će opustiti vaš već prenapregnut mozak. Zgrabite Clin za čišćenje prozora i uživajte u kristalno čistom pogledu na svet.

     3. Slušajte muziku

Pustite Pharellov hit “Happy” i budite srećni. Just like that.

 

photo: Annie Spratt
 1. Sredite galeriju

Budite sam svoj kustos, tako je, mislimo na vašu mobilnu galeriju. Obrišite sve slike koje vam ne trebaju (slikali ste ružin grm iz 12 uglova, pa stvarno?), ostatak sortirajte, setite se i opcije favorite. Najdraže kadrove prebacite na eksternu memoriju, a one baš omiljene sačuvajte u folderu za izradu fotografija i uramite.

 

 1. Smislite sledeće putovanje

Pošaljite grupni mail svojim prijateljima sa datumima i Airnbnb predlozima. I odmah izabranu lokaciju ubacite u aplikaciju Hopper, iskoristite opciju Watch flight i aplikacija će vam izbacivati notifikacije kad pronađe najpovoljnije opcije za kupovinu avionskih karata.

 

 1. Slušajte pažljivo

Online radio? Pa nešto slično… Pronađite podcast na temu koja vas zanima, stavite slušalice u uši, patike na noge, krenite i kliknite play. To se zove edukativna šetnja.

photo: Chirobocea Nicu

 

 1. Somelije entuzijasta

Naučite nešto o omiljenom vinu. Bilo da vam je omiljeni rosé penušavac, ili istarska Malvazija naučite od kojih vrsta grožđa se pravi, u kom regionu najbolje uspeva, koje vinarije briljiraju u toj temi i sa kojom hranom se najbolje slaže. I zapamtite, jedan od najboljih načina da naučite nešto o vinu, jeste da ga što češće pijete 😉

 

 1. Pišite pohvale i kritike

Setite se svih tih putovanja i izlazaka u restorane, ulogujte se na TripAdvisor i Booking i podelite svoje utiske sa svetom.

 

 1. Hidratacija

Popijte čašu vode, odmah, ne, ne šalimo se. Dehidriranost dovodi do toga da se osećate blago pogubljeno, bilo da vam je dosadno, ili da ste umorni, voda će vam pomoći da razbistrite misli.

 

photo: Biel Morro
 1. Vratite se u biblioteku

Sećate se, ona lepa mesta gde stanuju knjige? Odaberite temu i posudite nekoliko knjiga pisaca za koje nikada niste čuli.

 

 1. Prijavite se na kurs

Šta god da vam padne na pamet: kurs dikcije, hip hopa, kaligrafije, slikanja na svili… Jedino pravilo: morate da odete na najmanje pet časova pre nego što odustanete.

 

 1. Unsubscribe

Posetite sajt unroll.me i odjavite se sa svih onih mejl lista koje vam zatrpavaju inbox.

 

 1. Tabla inspiracije

Odnosno real life Pinterest, makaze u ruke i poređajte slike i poruke koje vam se najviše dopadaju. Osmislite svoju viziju budućnosti.

 1. Meditirajte

Potrebna vam je samo aplikacija i malo slobodnog vremena. Downloadujte Headspace i pratite instruktora.

photo: Amy Treasure
 1. To do

Pišite liste. Liste. Liste. Ako ništa, biće vam lakše kad zabeležite šta bi sve trebalo da uradite i šta sve želite u životu. Pa lagano štiklirajte.

 

 1. Oflajn

Usudite se da ostavite telefon kod kuće, pa makar kad idete do prodavnice.

 

 1. Bildujte mozak

Izazovite svoje kognitivne sposobnosti na sajtu lumosity.com, tamo ćete pronaći 50 zabavnih igrica koje će držati vaše vijuge u treningu.

 

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *